Wat zoek je in een hond?

Wat is de reden waarom je een hond als gezelschap wil, en wil je dit ook echt?

Wat heel vaak onderschat wordt is dat je hond een heel intelligent levend wezen is, dat ongeveer gelijk staat als een kind en ook net zoveel liefde en aandacht nodig heeft als een kind.

Honden reageren vaak vanuit emotie en lichamelijke gesteldheid,  wat vaak niet wordt begrepen door de eigenaren van de hond.

hond-verzorgen

Wat is de werkelijke reden dat je een hond wil aanschaffen?

 • Het lijkt je wel leuk om een hond te hebben?
 • De buren of familie hebben zo’n hond en hij is zooooo leuk?
 • Het ras is in de mode?
 • Leuk voor de kinderen?
 • Ik wil een pup?

Ik kan nog vele redenen bedenken, heb je er echt over nagedacht wat een hond met zich meebrengt? Behalve het ras hebben honden ook hun eigen persoonlijkheden. Denk aan onzeker, bang, zeker, hoe reageert een hond op een bepaalde (be)handeling. Valt de hond dan aan of loopt de hond weg. Dit is echt niet alleen ras-gebonden, dit is mede de persoonlijkheid van de hond. Voordat je een pup  koopt, heb je al over het volgende nagedacht?

Welk ras is voor mij geschikt?

Heb je ook goed uitgezocht welk ras er bij je past voordat je tot de koop van een pup overgaat? Ja, ik zeg past want niet elke hond past bij iedereen.

Waarom kies je voor een bepaald ras?

Je kunt bijvoorbeeld zelf heel rustig zijn van aard en lekker op de bank willen blijven hangen, tja dan heb je niks met een energieke hond die veel moet ondernemen en geprikkeld wil zijn om gelukkig ze kunnen zijn. Heb je ook onderzocht wat de achtergrond van het ras is en waar deze voor gefokt is, en goed nagedacht of je dit wel wilt?

Bijvoorbeeld:

 • Een Retriever is gemaakt om te zwemmen en modderbaden te nemen, Hoe ga je daar je huis op aanpassen en wil je dat wel echt?
 • Een herder of Rottweiler is van origine een veedrijver, nu vaak gebruikt als waakhond, ben je je daarvan bewust. Dit betekent ook dat ze een kort lontje kunnen hebben
 • De Akita Inu. Hoe leer je deze honden uitlezen, want dit zijn toch echt niet de makkelijkste honden al doet de film Haschi je anders denken.

Heb je onderzocht of het ras dat je wilt echt bij je past?

De rassen hebben ze in 10 verschillende ras-groepen verdeelt zodat je heel makkelijk kan uitzoeken waar jou voorkeur ras onder valt en van daaruit kan je heel goed uitzoeken of en welk ras eventueel voor jou gezinssituatie geschikt is.

Je kan de rassen in onderstaande groepen onderverdelen:

 • Herdershonden en veedrijvers
 • Dog-achtige
 • Windhonden
 • Pinchers & Snautzers
 • Keesachtige en poolhonden
 • Lopende honden & Dashonden
 • Staande honden
 • Spaniëls en Retrievers
 • Terriërs
 • Gezelschapshonden

Emotie

De ervaring leert dat de meeste mensen geen onderzoek doen naar wat een hond houden met zich meebrengt en of dat bij hun gezinssituatie past. Een hond wordt heel vaak uit een hersenschim, impuls of emotie gekocht, na een paar maanden blijkt al dat dit geen goede keuze is geweest en beland de hond vaak in het asiel.

Ondertussen heeft deze pup de verkeerde informatie (geconditioneerd) ontvangen waardoor de hond vaak wegens gedrag weer wordt weggedaan. Dit is een groot probleem dat heel goed voorkomen had kunnen worden door heel goed van te voren onderzoek te doen.

Er komt heel wat bij kijken als je het goed wil doen voordat je een hond aanschaft.

Doe veel vooronderzoek.  Heb je voor 10 tot 15 jaar de tijd en energie voor de geestelijke en lichamelijke verzorging van een hond? Het is namelijk niet zo dat als je een puppycursus doet en je doet braaf 4x per dag de oefeningetjes, dat de hond goed wordt opgevoed, hier komt veel meer bij kijken. De hond verdient net zoveel tijd en aandacht in het dagelijkse leven als dat je aan een kind besteed. Dit bevordert de band met je hond en omdat je zoveel tijd en energie in je hond stopt snapt de hond jou als begeleider veel beteren en als begeleider snap je de motivaties van je hond ook heel goed. Dit voorkomt dus heel veel frustraties bij zowel eigenaar van de hond als frustraties bij de hond die zich totaal onbegrepen voelt. Dit kan en mag toch niet de bedoeling zijn? Een pup is heel leuk, maar moet wel worden opgevoed. Dit doe je niet in een uurtje per week op de hondenschool met een puppy en pubercursus, maar een pup moet je in je eigen leven zo integreren dat jullie elkaar begrijpen in de omgang met elkaar.

Sociale contacten van de hond

Een hond is een sociaal dier die heel graag met zijn soortgenootjes omgaat. Geef de hond ook de ruimte om lekker met andere honden bezig te zijn en te spelen. Laat de hond lekker even spelen. Het gaat hier al heel vaak mis omdat er geen tijd wordt genomen om de hond uit te laten op een manier die bevredigend is voor de hond en hun begeleiders. In het bos drommen de mensen vaak bij elkaar en gaan gezellig staan praten met elkaar, waardoor er totaal niet meer op de honden wordt gelet.

Waarom ben je niet gezellig bezig met je hond?

Waarom ga je dan niet samen leuke spellen verzinnen om samen met je hond lekker bezig te zijn in het bos. Ik bedoel dan niet ballen gooien want dat is weer heel slecht voor de gewrichten van de hond. Waarom besteedt je deze kostbare tijd met je hond niet om de band met je hond op te bouwen en te versterken door leuke dingen met je hond te doen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan snoepjes of speeltje in de boom verstoppen en de hond laten zoeken. Bedenk hersenwerk spelletjes voor in het bos of onderweg. Zo bouw je een hele goede band op met je hond, gewoon tijdens het uitlaten. Ga met je hond in het bos ondernemen.

Wat is er verder nodig om verantwoord een pup te kopen en te onderhouden?

Koop een pup nooit bij een broodfokker, Als je dan toch de tijd hebt genomen om uit te zoeken welke hond echt bij je past neem dan contact op met de rasvereniging en laat je voorlichten waar ze hun best doen om lichamelijk en geestelijke gezonde pups te fokken.

Als je bij een broodfokker je pup gaat kopen weet je al dat er heel veel dierenleed vooraf is geweest en wat mankeert je pup? Dit hoeft zich niet te openbaren als ze jong zijn, dit kan ook op latere leeftijd zich uiten. Wat uiteindelijk heel veel geld kan gaan kosten. De goedkope pups zijn dan nog hele dure honden geworden. Op de site http://www.rashondenwijzer.nl/rashonden-erfelijke-aandoeningen kan je per ras de erfelijk overdraagbare ziektes opzoeken.

Omgangsnormen

De omgang met je hond is medebepalend voor het gedrag van de hond.

Kan de hond op je vertrouwen en bouwen?

Als de hond je nodig heeft en je geeft niet thuis door de hond niet te helpen op dat moment dat de hond het nodig heeft, schaadt je op dat moment al de vertrouwensband met je hond.

Als je hem nu al niet helpt, hoe kan de hond je dan nog vertrouwen, laat staan op je bouwen.

Als je hond bang is, troost hem dan.

Angst is een emotie en geen gedrag.

angst is geen gedrag

De lichamelijke gesteldheid van een hond zou je niet bepaald gezond meer kunnen noemen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Jeuk en Pijn

Jeuk:

Als je hond altijd maar jeuk heeft en loopt te krabben, het ook niet overgaat, snap ik heel goed dat het humeur van de hond op 0 komt te staan en dan nog heel weinig van buitenaf kan hebben. Jeuk is erger dan pijn wordt er gezegd, waarom doet men er dan zo weinig aan. Als je zelf vergaat van de jeuk ga je toch ook naar de dokter? Helaas zie ik dat ook weinig dierenartsen hier prioriteit aan stellen of er niet genoeg vanaf weten en het blijkbaar heel normaal vinden om direct de hond op prednison te zetten tegen de jeuk. Helaas is dit symptoombestrijding en niet het oplossen van het daadwerkelijke probleem. Er is zoveel meer mogelijk dan alleen maar prednison tegenwoordig. Zoek uit waar je hond jeuk van heeft, dit kan door zijn eten komen, veel honden zijn allergisch voor rund, je zou dit dus al uit zijn dieet kunnen halen voordat je naar een dierenarts stapt Dit zou je zelf al kunnen doen. Blijft de jeuk hetzelfde dan moet je het in zijn omgeving gaan zoeken en dan zou ik een Elisa test (bloedtest) laten doen bij de dierenarts of dermatoloog.

Pijn:

Als je hond pijn heeft en er komt een hond op hem afgestormd kan ik me heel goed voorstellen dat de hond zegt tot hier en niet verder, en je de hond zegt dit met een grauw en een snauw. Hier worden dan ook vaak verkeerde conclusies uit getrokken. Als het gedrag van je hond veranderd omdat hij pijn of jeuk heeft, snap dan dat als jij pijn of jeuk hebt, je ook niet altijd zin hebt om te socializen of de vrolijkheid zelve bent, toch? Ga dan op onderzoek uit wat er met je hond aan de hand is en laat je niet door een dierenarts zomaar prednison voorschrijven in geval van jeuk, of pijnstilling in geval van pijn! Als de pijn maar voortduurt dan kan het zomaar zijn dat zijn gedrag geconditioneerd is ook al heeft de hond dan geen pijn meer, dit gedrag zou je dan weer moeten her conditioneren wat veel moeilijker is om er dan weer een vrolijke flierefluiter van te maken. Beter is om het gelijk goed bij de bron aan te pakken. Laat dan uitzoeken wat je hond echt mankeert  voordat je de hond zomaar op pijnstilling zet. Je zou dan ook bij pijn zijn beweging moet gaan aanpassen door de hond alleen maar rechtdoor te laten lopen of zwemmen. Dit betekent vaak dat je andere dingen met je hond moeten gaan ondernemen als dat je bent gewend te doen. Als je de hond alleen op pijnstilling zet en je past niks aan dan helpt de pijnstilling vaak niet en ga je de hond alleen maar extra forceren.

neem eens een kijkje op: HondjekoekHier kan je kwalitatief goede hondenvoeding bestellen zonder dat daar ook  granen of rund in verwerkt zitten. Ik zou tegen de jeuk hier eens beginnen met de oriëntatie over voedsel voor de hond.